Trendy w weselnym cukiernictwie

Coraz więcej par decyduje się na zatrudnienie profesjonalisty do przygotowania weselnego tortu. Moda na ozdobne torty przyszła do Polski z Zachodu, gdzie przyszli małżonkowie eksperymentują, by zadziwić i oczarować gości weselnych.

Budowa wypieków

Pod względem kształtu wypieki weselne dzielą się na:

– „Tort angielski bez stelaża” składa się z minimum dwóch, ułożonych na sobie „pięter”. Kolejne piętra mogą być przygotowane w różnych smakach, z uwzględnieniem właściwości składników. Jeśli krem bądź masa wypełniająca tort jest zbyt miękka, pojawia się ryzyko zapadnięcia się tortu. Polmarkus Figurki na tort umieszcza się w tym przypadku na środku górnej, stabilnej warstwy.

– „Tort na stelażu” zbudowany jest z kilku niezależnych wypieków, umieszczonych na poszczególnych częściach stelażu. Kompozycję wykańcza się w dniu wesela – na finezyjnej konstrukcji umieszcza się przygotowane wyroby, dodatkowo zdobiąc je żywymi lub sztucznymi kwiatami. W tej opcji ułożenie figurek na torcie jest bardziej dowolne.

– „Tort amerykański” złożony jest najczęściej z dwóch pięter, położonych jedna na drugiej. Na dole układa się duży, prostokątny tort, a na jego wierzchu umieszcza się nieco mniejszy wypiek – okrągły, kwadratowy lub w kształcie serca.

Formy figurek na tortach

Młode pary wykazują się niezwykłą wyobraźnią przy zamawianiu swoich wymarzonych figurek do przystrojenia tortu. Już nie wystarczają im standardowe postacie pana i pani młodej, stojących na baczność koło siebie. Postacie na wypiekach utrwalone są w różnych sytuacjach – od tańca, poprzez zakładanie pantofelka, aż po wspólną jazdę na rowerze.

Pomysłowość twórców nie zna granic. I tak, można nieraz obejrzeć figurki młodych na traktorze, bijących się niczym bokserzy, czy uciekających przed sobą nawzajem.


Opublikowano

w

przez

Tagi: